Pazartesi, Mart 15, 2010

fotoğraf hafıza

tatile ya da bir yerlere gezmeye gittiğimde dakka başı fotoğraf çeken biri değilim, genelde görmüş ve orada bulunuyor olmanın mutluluğunu tatma duygusu daha ağır basıyor... çünkü fotoğraf çekeyim derken doğal algım bozuluyor gibi geliyor... hafızaya almak daha tercih edilesi... tabii yine de belgeliyorum bazı anları, fotoğraf karşıtı da değilim yani...

ama son zamanlarda bu fotoğraf olayını düşünmeye başladım... ne orada bulunmak, ne kendine belgelemek sanki dert... paylaşım ortamlarının manyaklığı etkisiyle paylaşmaktan da ziyadesiyle bir gösterme dürtüsüne dönüştü sanki bu... eleştiriyorum ama ben de etkisindeyim az biraz ve rahatsız oluyorum bundan... kantarın topuzu kaçmaz umarım :)

amaaan gel-gitliyim nasılsa yarın öbürgün başka şeyler dersem şaşırma, eheh..

3 yorum:

Onur Erdoğan dedi ki...

"life streaming." gerçekten önemli bir şey yapmıyorsak elimizdekileri önemli olarak göstermeyi seçeriz.
bir yandan da fotoğrafın güzel tarafı şu; eğer bakış açınızı değiştirmeye üşenmezseniz, fotoğraf sizi farklı bir şey görmek için bir ağacın altına girmeye, bir iskeleden aşağıya sarkmaya ya da bir çocuğun az mimikli-çok anlamlı ifadesini görmek için beklemye zorlayabilir.
Bu da deneyime zenginlik, hayal gücüne esneklik, ruhlara ferahlık verebilir.
Uzun zaman sonra o kadraja baktığınızda başka birisinizdir. Fotoğraf size eskiden kim olduğunuzu, o an nasıl hissettiğinizi hatırlatır.
İkinci bakışta üzülüyorsanız başka, seviniyorsanız başka, yeni bir şey görüyorsanız bambaşka bir durum yorum gerekir.
Fotoğraflar durdukları yerde bile bizi "oldurmaya" devam etmiyorlar mı?

Paylaşın ya da kendinize saklayın. Ama lütfen çekin. İnsanlara kendilerinde farketmedikleri detayları gösterin, şaşırtın, enerji yaratın.

phoenixia dedi ki...

hoşgeldin derinlikdelisi...
fotoğrafı ve çekmeyi, detay yakalayabilmeyi seviyorum... dediğim gibi fotoğraf-çılık ya da paylaşılması karşıtı da değilim...

teşekkürler :)

nox dedi ki...

evet, 4 kere evet;
örneğin "şunu indiriyim, şu filmi de, şu mp3, şu kitapalrı da alıyım" der, şu tutorialleri ,şu training dvd setlerini ....ve sonrası elde edilen ister fotograf belgeleri, yada kocaman zaman harcamalrla elde edilen şey'ler olsun aklıma düşüyor:

"toplayıcı mıyız, yani evet fotografın çekilmesi güzel ama bunu tüketime, hıza uydurup nerde o eski tadlar diye ele alamadıktan sonra, yani yemek için yaşamak veya yaşamak için yemek"....

kurbağa
(fotograf hafızamdan çıkan tebessümlü görüntü, şaka şaka, kurbağaya benzemiyorsun desem de sen benzetmiştin,yanılıyorum belkide)

kocaman ve şen kal